Confidenţialitate

Reacţiile adverse ale medicamentelor sunt mai frecvente în rândul vârstnicilor

La acest grup se înregistrează o incidenţă mai mare a reacțiilor adverse la medicamente. Nu numai vârsta reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea reacțiilor adverse, ci și supradozarea sau subdozarea medicamentelor, mulți dintre pacienții vârstnici nefiind capabili să-și administreze într-un mod corect tratamentul.

Din lista medicamentelor care dau frecvent reacții adverse la vârstnici fac parte antihipertensivele, care folosite în exces conduc la hipotensiune, crescând frecvența căderilor, urmate de fracturi ale colului femural, medicamentele antidepresive și chiar antiinflamatoarelele nesteroidiene a căror utilizare îndelungată crește riscul hemoragiilor gastrointestinale, insuficienței cardiace sau insuficienței renale.

Mulți dintre pacienți folosesc cel puțin 5 medicamente pe săptămână, apărând riscul interacțiunilor medicamentoase și al reacțiilor secundare. De aceea, este esențial ca medicația să fie revizuită periodic. Astfel, nu ignorați data la care medicul vă cere să reveniți la control. Chiar dacă vă simțiți bine, o verificare periodică a funcțiilor hepatice și renale, importante în metabolizarea medicamentelor pe care le luați, este extrem de importantă. Altfel, riscați să suferiți reacții adverse neplăcute și care chiar pot pune viața în pericol. De asemenea, respectați schemele de administrare a medicamentelor și nu apelați la medicamente doar atunci când vă simțiți rău. Există medicamente a căror administrare nu trebuie întreruptă, decât atunci când că recomandă medicul.