Confidenţialitate

Rușii nu se pot lăsa de fumat și de băut

Agenția Bloomberg scrie că președintele Putin duce cel mai dur război de după Gorbaciov împotriva consumului de votcă şi ţigări.

O lege propusă în parlamentul de la Moscova interzice fumatul în locurile publice şi publicitatea pentru produse din tutun. Proiectul de lege se alătură măsurilor luate deja pentru limitarea consumului de alcool, care includ majorări de taxe şi limitarea comerţului.

În trecut, măsurile luate de Mihail Gorbaciov au fost mult mai dure: a redus producţia de votcă şi alte băuturi spirtoase cu până la 40% într-un an, a distrus podgorii, a restricţionat vânzările şi a majorat preţurile. Însă, fără nici un succes, pentru că ruşii au compensat prin producţia de băuturi alcoolice în gospodăriile proprii. În plus, campania lui Gorbaciov a dus la scăderea popularității.

Statisticile arată că, anual, aproximativ 900 de mii de ruși mor din cauza bolilor provocate de fumat și alcool. Abuzul de alcool şi ţigări costă economia Rusiei cel puţin 104 miliarde de dolari pe an, reprezentând 5% din PIB, arată estimările guvernului.