Confidenţialitate

Papa Francisc vrea sa clarifice rolul papei Pius in perioada nazista

Într-un interviu citat de Daily Telegraph ,un rabin argentinian, apropiat al Papei Francisc, spune că l-convins pe suveranul pontif pe care îl cunoaşte de 20 de ani, să ofere acces la arhivele Vaticanului pentru a clarifica rolul papei Pius al XII-lea. Astfel, deceniile de suspiciuni legate de rolul jucat de papa Pius al XII-lea, căruia i se mai spune şi ‘Papa lui Hitler’, în timpul regimurilor fasciste din Italia şi Germania în anii ’30 şi ’40, s-ar putea încheia.

Papa Francisc este un adversar ferm al antisemitismului şi al ‘oricărei forme de fanatism’, mai spunea rabinul în interviul citat.

Papei Pius i se reproşează că a păstrat tăcerea asupra Holocaustului și refuzul Vaticanului de a permite studenţilor să cerceteze arhivele de la acea vreme. Există şi indicii că el ar fi contribuit la exodul a 200.000 de evrei din Germania în anii ’30.

Și Papa Benedict al XVI-lea a fost criticat în legătură cu acest subiect cu puţin timp înainte de a renunţa la pontificat, când a recunoscut ‘virtuţile eroice’ ale lui Pius.