Confidenţialitate

Barack Obama a autorizat atacuri militare tintite in Irak (AUDIO)

Consiliul de Securitate al ONU a cerut comunităţii internaţionale să ‘sprijine Guvernul irakian’ în faţa acestei amenințări.

Zeci de mii de oameni care fac parte dintr-o minoritate religioasă au fugit din casele lor, din cauza fundamentaliștilor islamici, și sunt izolați pe un munte. Ei nu au nici apă și nici cu ce se hrăni.

Președintele Statelor Unite Barack Obama spune că a autorizat atacuri militare ţintite pentru a proteja personalul american din Irak, dar și minoritatea religioasă amenințată de gruparea fundamentalistă care militează pentru înființarea unui califat – un stat islamic.

Mai mult, liderul de la Casa Albă i-a avertizat pe jihadiştii din cadrul Statului Islamic că vor fi atacați dacă avansează către Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan.

Statele Unite au trimis și ajutoare umanitare în Irak – apă și hrană pentru populațiile creștine alungate în ultimele zile, blocate în munţi.

‘În ultimele zile, femei, bărbaţi şi copii au fugit din această zonă şi probabil zeci de mii dintre ei, se ascund în munţi având doar haine cu ei. Ei mor de foame, copiii mor de sete’, a adăugat Obama.

Cu toate acestea, președintele american a dat asigurări că nu va permite ca Statele Unite să se implice ‘într-un alt război în Irak’ și nu va trimite trupe la sol.

Și cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate ONU se declară ‘scandalizate’ de soarta a mii de Yezidi şi creştini alungaţi de Statul Islamic. Potrivit acestora oamenii au nevoie urgent de ‘ajutor umanitar’. Țările au condamnat persecuţiile comise împotriva acestor minorităţi și susțin că astfel de acte ‘pot constitui crime împotriva umanităţii’.